sobota 18. srpna 2012

Pirovac, Chorvatsko - zkušenost, recenze, hodnocení

"Pirovac je velmi krásné a klidné městečko, ovšem s tím koupáním to není nic moc. Když jedete do Chorvatska poprvé a ještě nikdy jste neviděli moře, asi budete nadšeni. Je to přeci jenom moře, že? Ale jestli jste již podlehli krásám Střední Dalmácie pod horským masivem Biokovo v okolí Baška Voda nebo Makarske, doporučuji se Pirovcu vyhnout."

Letos jsem o své dovolené navštívil chorvatské letovisko Pirovac, které se nachází mezi Zadarem a Šibenikem. Zájezd jsem bohužel nezajišťoval já, ale rodina, takže jsem do výběru destinace nemohl nijak zasahovat. Před odjezdem jsem si na internetu prohlédl fotografie a přečetl si pár převážně záporných recenzí, takže jsem už od začátku byl patrně trošku zaujatý proti Pirovcu.

Cesta proběhla relativně v klidu, Alfa ji zvládla naprosto s přehledem, pouze při delších etapách, kdy jsme třeba 250 km nezastavovali, začínal být její turbo-diesel trošku hlučnější, ale po zchladnutí se zase uklidnil. Dokonce se nám podařilo chytře objet placené dálnice ve Slovinsku, protože, řekněme si na rovinu, kdo by chtěl platit 400 za známku, která trvá pouze 7 dní a to vše kvůli pouhým cca 30 km dálnice???

Když jsme nakonec dorazili do Pirovca (to je mimochodem správné chorvatské skloňování), byl jsem mrtvý únavou, horkem, obličej jsem měl napůl ochrnutý od špatně nastaveného výdechu klimatizace a vůbec jsem nebyl dobře naložen, takže okamžitě po ubytování jsem vytuhnul na pokoji. Probral jsem se asi po 3 hodinách bezvědomí (ano, o spánek se opravdu nejednalo) a šel se podívat se ségrou a švagrem k moři. Tady je potřeba podotknout, že ty záporné recenze opravdu nelžou. Pirovacký záliv opravdu vypadá jako přehrada. Vy, kteří jste (jako já) zvyklí na bělostné zářící oblázkové pláže a křišťálově čisté modré moře plné života v okolí Omiše, Baška Vody, Baško Polje, Makarske, apod., naznáte, že pirovacký záliv je teplý, nazelenalý, voda je zakalená, pod hladinou je všechno obrostlé zeleným sajrajtem a o mušli tu nezavadíte.

Situace je lepší na Městské pláži (Gradska plaža), která údajně nese i ocenění Modrá vlajka, které se uděluje nejkrásnějším plážím. Bohužel už asi bylo uděleno hodně dávno. U Městské pláže je trošku čistší a modřejší voda, oblázky jsou opravdu oblázky a ne ostrý štěrk jako u našeho apartmánu, ale kameny na dně jsou stejně obrostlé brčálem a viditelnost je taky mizivá. Ani zde se na dně nenachází žádné vybělené schránky mořských živočichů, které byste si mohli přivézt domů. Jsou tu pouze ještě živé, zeleným hnusem obrostlé škeble velikosti mužské dlaně a občasná mořská okurka, na kterou bych nesáhl ani dvoumetrovým klackem.

Když jsem hovořil o tom, že Modrá vlajka byla pláži udělena asi už dávno, narážel jsem na neuvěřitelné množství odpadků v části pláže, která je krytá borovicemi. V lesíku se nachází několik boudiček, které slouží jako bary a diskotéky. Okolní borový les je posraný, pochcaný, posetý toaletním papírem a přetékajícím odpadkovými koši. Samotná pláž u paty lesa je potom neuvěřitelně pokrytá cigaretovými vajgly, plastovými míchátky na kávu, gumičkami do vlasů, rozkládajícími se plážovými karimatkami, které tam leží od dob Hitlera, apod. Zkrátka žádná sláva.

Zkrátka, Pirovac je velmi krásné a klidné městečko, ovšem s tím koupáním to není nic moc. Když jedete do Chorvatska poprvé a ještě nikdy jste neviděli moře, asi budete nadšení. Je to přeci jenom moře, že? Ale jestli jste již podlehli krásám Střední Dalmácie pod horským masivem Biokovo, doporučuji se Pirovcu vyhnout. Pokud ovšem máte s sebou vlastní vůz, otvírají se vám netušené možnosti koupání i výletování.

V blízkosti cca hodiny jízdy leží národní park Krka, s překrásnými lesními tůněmi a pohádkovými vodopády. Jenom pár desítek minut jízdy opačným směrem narazíte na Vransko jezero, které je ptačí rezervací a rájem pro rybáře a ornitology. Pokud vyjedete na poloostrov Murter, zaručeně se nádherně vykoupete v krásné přírodní laguně s blankytně modrou vodou a jemňoučkým pískem na dně (bohužel ani tady žádné mušle - jenom schránky mrtvých ježků). Řekl bych, že den, který jsme strávili na Murteru, byl jedním z nejlepších dní naší dovolené. Murter je otevřený na moře a pokud ze špice zátoky vyjdete více na její kraj, užijete si při přílivu vynikající vlny. Na kraji zátoky je přístup do vody pouze po kluzkých kamenných plotnách a pod hladinou tady na vás číhají celé armády ježků, na které byste asi nechtěli šlápnout. Všehovšudy je to ale velice krásné místo a doporučuji ho navštívit, pokud se vám nebude líbit u vás "doma" v Pirovcu.

Pokud budete mít v Pirovcu tu možnost, nechte se místní cestovkou Makirina Tourist vzít na celodenní výlet lodí do národního parku Kornati, co je souostroví 98 ostrovů různé velikosti, kterým vévodí velký Kornat, dlouhý 29 kilometrů. Kornati jsou na jedné straně obrácené k otevřenému moři a výhledy do dálky jsou opravdu fenomenální. Na lodi dostanete do syta najíst i napít a od 12:00 do 15:00 budete mít možnost krásného koupání v pískové laguně na jednom z ostrůvků.

Všehovšudy tedy Pirovac není špatné místo. Dobře a klidně se tam spí, v noci neduní žádné diskotéky a halekající opilci vracející se domů se většinou utiší už kolem půlnoci. Pokud budete mít možnost vyjíždět na hezčí místa za koupáním, nebudete mít s Pirovacem problém. Musím jenom ještě upozornit - pokud jste z jiných míst Chorvatska zvyklí, že u moře nejsou komáři, tak BACHA - v Pirovcu komáři jsou :-) Je to patrně způsobené blízkostí částečně sladkovodního Vranského jezera. Takže elektrický repelent na noc do zásuvky se vám určitě bude hodit.

Váš Golet

7 komentářů:

Dovolená Hvar řekl(a)...

To zní hezky, my jsme loni byli na dovolené na Hvaru. Boužel ale v hlavní sezóně, takže tam bylo turistů jako v kurníku slepic.

Unknown řekl(a)...

Pirovac je krásné malé městečko, najdete i úplně klidná místa a plážičky. Stavujeme se tam každý rok, procházka krásná, posezení a jídlo vždycky skvělé. dcery loví rádi mušličky a tady jich je vždycky dost a v docela mělké vodě. Apartmány se nachází na stránce http://www.vodice-apartments.co.uk/cs/pirovac/

Elza řekl(a)...

No, nepotěšil jste mě

Anonymní řekl(a)...

Nic není tak tragické. Na dovolenou s člunem super místo.

Janík řekl(a)...

Ono to asi nebude tak zlé, vždy si vybírám pláže podle průvodce například zde pro Chorvatsko https://www.krasneplaze.cz/chorvatsko a zatím jsem se nikdy nespálil, je škoda, že jste nemohl dovolenou ovlivnit, ale že vybírala rodina to je vždy jedna z cest do pekel :)

novaklen řekl(a)...

Parádně napsané. O Pirovacu jsem slyšela, ale ještě nikdy jsme tam nebyli. My většinou jezdíme na ostrov Krk Už jsme tam byli asi pětkrát, pokaždé v jiné vesnici a vždy naprostá spokojenost. :-)

terinator19 řekl(a)...

V Pirovacu jsem nikdy nebyla, ale co vím, tak je to dost oblíbená destinace. My vždycky taky jezdili na Krk. Tam už to známe opravdu dobře. Letos se po dlouhé době zase do Chorvatska chystáme. Tentokrát bych ale moc ráda navštívila Ostrov Pag. Podle toho, co jsem slyšela, tak je to prý taková perla Chorvatska. :)